De la vita de vie la vin un ghid pentru cultivarea strugurilor pentru vinificatia de casa
Vita de vie este cutivata de mii de ani, iar transformarea boabelor de struguri in vin este o traditie onorata in timp si pretuita de intreaga lume. Multe persoane isi doresc sa-si creeze propriile sticle de vin, insa cu toata acestea este un drum lung de parcurs pentru a ajunge la perfectiune. Cercetarea amanuntita, cat si alegerea soiurilor potrivite pot fi cel mai bun start pentru a va putea delecta de un pahar de vin de calitate, direct din propria gradina.
Ce pasi trebuie sa urmati pentru a beneficia de un vin desavarsit?
- Selectarea soiurilor
Fabricarea unui vin exceptional incepe prin alegerea soiurilor potrivite de struguri, fiind important in acest moment sa luati in considerare factori precum clima, tipul de sol si aromele pe care le preferati sa il aiba vinul. In oferta se gasesc soiuri de vita de vie neagra, alba si roz, atat culoarea, cat si buchetul contribuind in mod decisiv la obtinerea unui vin incredibil.
- Pregatirea solului
Dupa ce au fost selectate soiurile de vita de vie, va fi esential sa se aleaga locul potrivit pentru amplasare, cat si sa se pregateasca pamantul pentru plantare. Aceasta necesita un sol bine drenat, cu un nivel potrivit de pH, fiind obligatoriu sa il testati si sa il imbunatatiti astfel incat vita de vie sa se dezvolte in conditii optime si sanatoase.
- Controlul daunatorilor si bolilor
Una dintre cele mai mari provocari in cultivarea strugurilor este gestionare daunatorilor si a bolilor. Infectiile fungice si insectele sunt cele mai raspandite, de aceea va fi important sa aplicati tratamente repetate pentru a elimina aceste probleme.
- Recoltarea fructelor
Culesul strugurilor este atat arta, cat si stiinta, fiind important sa invatati cum sa evaluati maturitatea, continutul de zahar si nivelul de aciditate. Momentul ales trebuie sa fie perfect deoarece acest factor va influenta foarte mult aroma vinului.
- Zdrobire fermentare si maturare
Dupa ce vita de vie a fost recoltata, procesul de vinificatie trece la urmatorul nivel. Este recomandat ca pentru un vin de calitate sa fie culese boabele de pe ciorchini, avand astfel siguranta ca aroma nu va fi alterata, iar gustul va fi cel pe care il cautati. Dupa zdrobirea boabelor, compozitia va fi lasata o perioada la maturare pana cand va incepe fermentarea. Dupa aproximativ o saptamana (timpul difera in functie de continutul de zahar si temperatura ambientala), mustul fermentat va putea fi tras in damigene curate, de preferat inox sau sticla pentru a incepe maturarea si a finaliza procesul, in cele din urma putand fi tras in sticle individuale si depozitat.
O vita de vie de calitate poate produce un vin exceptional, fiind una dintre cele mai populare bauturi din intreaga lume, putand fi consumat cu usurinta atat pe cont propriu, cat si impreuna cu nenumarate feluri de mancare.
Cu putina cercetare, atentie si multe incercari, veti reusi in cel mai scurt timp sa dobanditi cunostiintele necesare in arta vinificatiei si a obtine in cele din urma un vin cu o culoare deosebita si un buchet bogat.