Ce Este Ambreiajul si Cum Functioneaza?

3 min read

Ambreiajul este una dintre piesele auto esentiale in ansamblul  oricarui vehicul cu transmisie manuala. Acest dispozitiv ingenios este responsabil de transmiterea puterii de la motor la cutia de viteze, permitand soferului sa schimbe treptele de viteza si sa controleze miscarea automobilului.

Ce Este Ambreiajul, de fapt?

Ambreiajul este un mecanism complex alcatuit din mai multe componente, cum ar fi discul de ambreiaj, placile de presiune, placa de presiune, volanta si rulmentul de ambreiaj. Aceste componente lucreaza concomitent pentru a transmite sau a intrerupe fluxul de putere de la motor la cutia de viteze.

Cum Functioneaza Ambreiajul?

Ambreiajul functioneaza pe principiul frictiunii. Atunci cand pedala de ambreiaj este lasata libera, adica nu este apasata, componentele ambreiajului sunt in contact si puterea este transmisa de la motor la cutia de viteze. Atunci cand pedala de ambreiaj este apasata, discul de ambreiaj este separat de placile de presiune, intrerupand astfel transmiterea puterii.

Discul de ambreiaj este componenta cheie a sistemului. Acesta este format dintr-o carcasa metalica, pe care sunt atasate mai multe placute de frictiune. Pe partea exterioara a discului se afla doua placi de presiune, care se inchid in jurul discului atunci cand ambreiajul este apasat.

In momentul in care soferul apasa pedala de ambreiaj, un cilindru este activat. Acest cilindru exercita presiune asupra placilor de presiune, care la randul lor preseaza discul de ambreiaj si il imping in volanta. Volanta, care este conectata la motor, are si ea placute de frictiune, astfel incat, cand discul de ambreiaj este apasat, placutele de frictiune ale volantei si cele ale discului se desprind, intrerupand astfel transmiterea puterii.

De ce este Important Ambreiajul?

Ambreiajul este crucial pentru conducerea eficienta a unui vehicul cu transmisie manuala. El permite schimbarea treptelor de viteza si asigura o trecere lina intre ele. Fara un ambreiaj functional, schimbarea vitezelor ar fi imposibila, iar masina s-ar bloca sau s-ar opri brusc in momentul in care pedala de ambreiaj ar fi eliberata.

De asemenea, ambreiajul protejeaza transmisia si alte componente ale vehiculului de uzura prematura.


Care sunt cele mai comune defectiuni ale ambreiajului?

  • Uzura discului de ambreiaj. Discul de ambreiaj este supus unei uzuri constante in timpul schimbarii treptelor de viteza. In cele din urma, suprafata placutelor de frictiune se subtiaza si devin netede, ceea ce duce la o aderenta redusa si la alunecarea ambreiajului. Aceasta se manifesta prin dificultati in schimbarea treptelor de viteza si prin miros de ardere.
  • Defectiuni ale placilor de presiune. Placile de presiune sunt responsabile de aplicarea presiunii asupra discului de ambreiaj. Acestea pot suferi uzura sau deformare in timp, ceea ce duce la o aderenta slaba a ambreiajului. Acest lucru poate provoca alunecarea ambreiajului si dificultati in transmiterea puterii de la motor la cutia de viteze.
  • Probleme cu sistemul hidraulic al ambreiajului. Sistemul hidraulic al ambreiajului, care consta din cilindru principal, cilindru de ambreiaj si conducte de lichid de ambreiaj, poate suferi scurgeri sau defectiuni. Aceasta poate duce la pierderea presiunii in pedala de ambreiaj, ceea ce face dificila declansarea ambreiajului sau schimbarea treptelor de viteza.
  • Uzura sau defectarea rulmentului de ambreiaj. Rulmentul de ambreiaj este responsabil de actionarea mecanismului de declansare a ambreiajului. Uzura sau defectarea acestuia poate duce la zgomote anormale in timpul actionarii ambreiajului sau la dificultati in declansarea ambreiajului.

Daca ai un ambreiaj defect la Opel Insignia A sau alte modele Opel, poti gasi piese de cea mai buna calitate pe Revizieshop.ro

Recomandari

Nu rata