Sfaturi de călătorie – Recomandari MAE
- Consultaţi periodic site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), secţiunea Condiţii de Călătorie.
- Respectaţi regimul de şedere, limitele de valabilitate ale vizelor sau ale permiselor de şedere, după caz. În acest sens, verificaţi rubrica Vize şi servicii consulare – Regimul de vize.
- Informaţi-vă asupra situaţiei de securitate din ţara de destinaţie! În acest sens, verificaţi rubrica Alerte de călătorie.
- Aveţi grijă ca documentele de călătorie să fie valabile şi în bună stare!
- Este indicat să aveţi cu dumneavoastră, pe lângă un document de călătorie valabil şi un act de identitate (preferabil cu fotografie – exemplu permisul de conducere).
- Înregistraţi-vă la cea mai apropiată misiune diplomatică în cazul în care călătoriţi în zone nesigure sau îndepărtate.
- Dacă vă aflaţi în dificultate în străinătate, contactaţi ambasada sau consulatul României pentru a putea beneficia de asistenţă consulară de specialitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României. - Evitaţi implicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă în ţările vizitate.
- Indiferent de zona de destinaţie, păstraţi documentele, lucrurile de valoare, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
- Evitaţi deplasarea în zone periculoase!
- Procuraţi-vă un ghid al ţării în care mergeţi.
- Respectaţi legislaţia locală! Cetăţenii români aflaţi pe teritoriul altor state se supun jurisdicţiei acelor state şi sunt responsabili pentru orice încălcare a legilor sau regulilor locale. Oricât de diferite sunt legile sau regulile străine faţă de cele existente în România, respectarea lor este obligatorie şi vă asigură liniştea, confortul şi demnitatea faţă de autorităţile locale. Responsabilitatea respectării legilor în străinătate şi cea a asigurării reprezentării în justiţie în cazul instituirii unor proceduri judiciare revine în mod individual fiecărui cetăţean român.
- Sunteţi responsabili pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunoaşteţi.
- Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Unele comportamente sociale pot intra sub incidenţa legii penale a ţării respective.
- Cereţi permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma.
- Asiguraţi-vă că aveţi la dumneavoastră mijloace financiare suficiente pentru întreţinerea proprie şi a membrilor de familie, după caz.
- Dacă călătoriţi cu avionul, informaţi-vă în legătură cu produsele pe care le puteţi lua în bagajul de mână.
- Nu vă angajaţi să transportaţi bagajele unor persoane necunoscute. Există riscul ca acestea să conţină produse interzise, iar dumneavoastră veţi suporta consecinţele legii!
- În cazul în care călătoriţi cu avionul sau trenul, consultaţi ghidul Drepturile pasagerilor UE, realizat de Comisia Europeană. Acest material oferă informaţii utile cu privire la drepturile dumneavoastră în caz de îmbarcare refuzată, zbor anulat, întârzieri prelungite, pierdere bagaje. De asemenea, ghidul conţine şi informaţii privind accesibilitatea pasagerilor cu mobilitate redusă.
- În cazul călătoriilor cu autobuzul/trenul, fiţi atenţi la bagajele dumneavoastră pe întreaga durată a călătoriei.
- În cazul în care doriţi să călătoriţi cu animale de companie, vă recomandăm să vă informaţi asupra documentelor de călătorie necesare pentru acestea!